Aktualności :
wamiz-v3_1

Reklama

Białko - niezbędny składnik w diecie Twojego psa!

Pies je advice
© Shutterstock

Pożywienie czworonoga powinno być odpowiednio zbilansowane i zawierać nie tylko konieczną dla zdrowia pupila dawkę witamin i minerałów, lecz także właściwe proporcje tłuszczu, węglowodanów i białka. Przy czym to właśnie białko powinno stanowić podstawę psiej diety, bo to właśnie ono pozwala na odpowiedni rozwój organizmu szczeniaka, a także wspomaga metabolizm oraz odpowiada za procesy regeneracyjne w ciele zwierzęcia. Dowiedz się, jaka jest odpowiednia ilość białka dla psa i jak skomponować odpowiedni jadłospis dla pupila!Dowiedz się, jaka jest odpowiednia ilość białka dla psa i na co zwrócić uwagę, aby skomponować odpowiedni jadłospis dla pupila!

Przez Izabela Markowska,

Zapotrzebowanie psa na białko

Zapotrzebowanie na białko u psa zależeć będzie od wielu czynników, między innymi wieku, aktywności fizycznej i wzrostu zwierzęcia, a nawet rodzaju jego okrywy włosowej. Większą porcję białka należy zatem dostarczać szczeniętom, psom należącym do dużych ras oraz czworonogom aktywnym fizycznie oraz tym o grubej i gęstej sierści. Zwiększenie ilości białka w diecie psa może być dla niego korzystne również w przypadku wysokiej temperatury otoczenia. Ze względu na mnogość czynników, które decydują o tym, jaka ilość białka dla psa będzie idealna, trudno precyzyjnie ją ustalić.

Można jednak założyć, że w przypadku dorosłego zwierzęcia zawartość białka w diecie powinna wynosić ok. 3,28 g/kg masy metabolicznej. Dla szczeniąt wartości te wynoszą ok. 15,7 do 14. tygodnia życia oraz 12,2 po tym okresie. Przez masę metaboliczną należy rozumieć obecną masę zwierzęcia podniesioną do potęgi 0,75.

Podstawowym źródłem białka dla psa jest mięso. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość pożywienia- produkty pochodzenia zwierzęcego w gotowych karmach mogą mieć różną jakość, a co za tym idzie różną strawność (czyli stopień, do jakiego psi organizm może przyswoić dany składnik z pożywienia). 

Strawność (jakość) białka pochoadzącego z produktów roślinnych (są to głównie kukurydziana mączka glutenowa, mąka sojowa, mączka sojowa, mączka z siemienia lnianego i pszenica) może być mimo wszystko lepszym źródłem białka niż białko pochodzenia zwierzęcego o bardzo niskiej jakości (choć z kolei w białkach roślinnych brakuje niektórych cennych aminokwasów obecnych w białkach zwierzęcych).

W karmie czworonoga powinny znaleźć się przede wszystkim białka, których jego organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie, w tym: arginina, tryptofan, lizyna, leucyna, metionina, treonina, histydyna, walina, fenyloalanina oraz izoleucyna. Można je dostarczać poprzez podawanie pupilowi gotowej karmy wysokiej jakości. Ważne jest, aby sprawdzać ich skład na etykietach, a szczególnie nazwy użytych w ich produkcji składników.

Karma „o dużej zawartości wołowiny/bogata w wołowinę” będzie znacznie bardziej wartościowa, niż ta z oznaczeniem „z wołowiną”, a tym bardziej od tej „z dodatkiem wołowiny”, która zazwyczaj zawiera poniżej 4% tego typu mięsa. Określenie „drób” zwykle oznacza wszystkie części ptactwa, poza nogami, głową, pierzem i wnętrznościami, tak samo, jak „mączka drobiowa”, która składa się z tych samych części ptaka, z tą różnicą, że jest to produkt suchy i mielony. Jednak „produkty drobiowe” czy „produkty uboczne drobiowe” wykluczają już tylko pierze.

Należy również pamiętać, że w karmie od sprawdzonych producentów strawność białka wynosi od 80 do 90%, natomiast w tych słabszej jakości nie przekracza 75%. Biorąc pod uwagę, że niestrawione białko nie może być odpowiednio wykorzystane przez organizm psa, staje się ono bezwartościowe.

Aby zweryfikować jakoś karmy pod względem zawartości białek należy:

  • upewnić się, że udział białek zwierzęcych wysokiej jakości jest wyższy w porównaniu z białkami roślinnymi,
  • ocenić ilość i rodzaj zbóż - nie powinno ich być ani za dużo, ani za mało,
  • sprawdzić zawartość innych składników odżywczych: oprócz białek i węglowodanów, w karmie powinny być obecne tłuszcze, witaminy i minerały

Jeśli zdecydujemy się podawać pupilowi jedzenie przygotowane samodzielnie, musimy pamiętać, by zróżnicować jego dietę, również pod względem rodzajów mięsa. Cenne źródła białka dla psa to również żółtko jajka (ugotowane) oraz ryby. Dobrym uzupełnieniem domowej karmy będą też kukurydza, ryż oraz soja.

Nadmiar białka w diecie psa

W przypadku zdrowych zwierząt przedawkowanie białka zdarza się bardzo rzadko. Jednak nadmiar białka w diecie psa może być niebezpieczny, jeśli cierpi on m.in. na zaburzenia pracy wątroby oraz układu trawiennego czy problemy z nerkami. Czasem zdarza się również, że ich funkcjonowanie upośledza właśnie zbyt duża ilość białka w pokarmie. Najczęściej dzieje się tak w przypadku starszych psów. Niekiedy nadmiar białka może również prowadzić do powstania alergii skórnych, schorzeń związanych z układem ruchu (zwłaszcza u psów ras dużych i olbrzymich oraz u szczeniąt), a także do zakwaszenia organizmu zwierzęcia.

Niedobór białka w diecie psa

Białka to podstawowy budulec masy mięśniowej w organizmie zwierzęcia. Wspomagają one również odporność, pomagają zwalczać stany zapalne, usprawniają transport ważnych substancji w ciele, a także stanowią źródło energii oraz poprawiają trawienie.

Dlatego niedobór białka u psa powoduje poważne problemy zdrowotne, szczególnie u szczeniąt. Może on bowiem spowodować m.in. zahamowanie wzrostu czy inna upośledzenia rozwojowe, a także  zmniejszenie ilości barwnika sierści, czego skutkiem jest zmiana umaszczenia zwierzęcia z czarnej na brunatną. Zbyt mała ilość argininy w diecie może wywoływać również zmętnienie oka u młodych osobników. Konsekwencją niskiego poziomu białka u psa może być także utrata masy mięśniowej, a co z tym idzie, nagły spadek masy ciała, co może spotkać zarówno szczenięta, jak i dorosłe osobniki.

Białko dla psa jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia, a w przypadku szczeniąt również dla ich prawidłowego rozwoju. Jedynie dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie zwierzęcia, a także wyborowi dobrej jakości gotowej karmy można uniknąć tych przykrych konsekwencji.

Przeczytaj także