Pożywienie czworonoga powinno być odpowiednio zbilansowane i zawierać nie tylko konieczną dla zdrowia pupila dawkę witamin i minerałów, lecz także właściwe proporcje tłuszczu, węglowodanów i białka.
Przy czym to właśnie białko powinno stanowić podstawę psiej diety, bo to właśnie ono pozwala na odpowiedni rozwój organizmu szczeniaka, a także wspomaga metabolizm oraz odpowiada za procesy regeneracyjne w ciele zwierzęcia.
Zapotrzebowanie psa na białko
Zapotrzebowanie na białko u psa zależeć będzie od wielu czynników, między innymi wieku, aktywności fizycznej i wzrostu zwierzęcia, a nawet rodzaju jego okrywy włosowej. Większą porcję białka należy zatem dostarczać szczeniętom, sukom w okresie reprodukcji oraz czworonogom aktywnym fizycznie oraz tym o grubej i gęstej sierści.
Zwiększenie ilości białka w diecie psa może być dla niego korzystne również w przypadku wysokiej temperatury otoczenia. Ze względu na mnogość czynników, które decydują o tym, jaka ilość białka dla psa będzie idealna, trudno precyzyjnie ją ustalić.
Można jednak założyć, że w przypadku dorosłego zwierzęcia zawartość białka w diecie powinna wynosić ok. 3,28 g/kg masy metabolicznej. Dla szczeniąt wartości te wynoszą ok. 15,7 do 14. tygodnia życia oraz 12,2 po tym okresie. Przez masę metaboliczną należy rozumieć obecną masę zwierzęcia podniesioną do potęgi 0,75.
Podstawowym źródłem białka dla psa jest mięso. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość pożywienia.
Strawność (jakość) białka pochodzącego z produktów roślinnych (są to np. kukurydziana mączka glutenowa, mąka sojowa, pszenica, groch, białko ziemniaczane) może być mimo wszystko lepszym źródłem białka niż białko pochodzenia zwierzęcego o bardzo niskiej jakości (choć z kolei w białkach roślinnych brakuje niektórych cennych aminokwasów obecnych w białkach zwierzęcych).
Jak wybrać karmę dla psa o odpowiedniej zawartości białka?
W karmie czworonoga powinny znaleźć się przede wszystkim białka, których jego organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie, w tym: arginina, tryptofan, lizyna, leucyna, metionina, treonina, histydyna, walina, fenyloalanina oraz izoleucyna. Można je dostarczać poprzez podawanie pupilowi gotowej karmy wysokiej jakości.
Należy również pamiętać, że w karmie od sprawdzonych producentów strawność białka wynosi od 80 do 90%, natomiast w tych słabszej jakości nie przekracza 75%. Biorąc pod uwagę, że niestrawione białko nie może być odpowiednio wykorzystane przez organizm psa, staje się ono bezwartościowe, a może nawet nasilać procesy gnilne w jelitach.
Niestety strawność karmy nie jest podana na etykiecie, przez co nie jesteśmy w stanie sprawdzić jakości użytych surowców. Najlepiej wybierać karmy producentów mających dobrą reputację, istniejących na rynku dłuższy czas. Strawność możemy rozpoznać po jakości kału naszego pupila. Jeżeli po dwóch tygodniach od podawania nowej karmy odchody są zwarte, mają odpowiednią konsystencje i nie cuchną, najprawdopodobniej karma służy psu i ma wystarczającą strawność.
Jeśli zdecydujemy się podawać pupilowi jedzenie przygotowane samodzielnie, musimy pamiętać, by zróżnicować jego dietę, również pod względem rodzajów mięsa. Cenne źródła białka dla psa to również żółtko jajka (ugotowane) oraz ryby. Dobrym uzupełnieniem domowej karmy będą też kukurydza, ryż oraz soja.
Nadmiar białka w diecie psa
W przypadku zdrowych zwierząt przedawkowanie białka zdarza się bardzo rzadko. Jednak nadmiar białka w diecie psa może być niebezpieczny, jeśli cierpi on m.in. na zaburzenia pracy wątroby oraz układu trawiennego czy problemy z nerkami.
Czasem zdarza się również, że ich funkcjonowanie upośledza właśnie zbyt duża ilość białka w pokarmie. Najczęściej dzieje się tak w przypadku starszych psów. Niektóre źródła białka mogą prowadzić do powstania alergii pokarmowych, a także schorzeń związanych z układem ruchu (zwłaszcza u psów ras dużych i olbrzymich oraz u szczeniąt).
Niedobór białka w diecie psa
Białka to podstawowy budulec masy mięśniowej w organizmie zwierzęcia. Wspomagają one również odporność, pomagają zwalczać stany zapalne, usprawniają transport ważnych substancji w ciele, a także stanowią źródło energii oraz poprawiają trawienie.
Może on bowiem spowodować m.in. zahamowanie wzrostu czy inne upośledzenia rozwojowe, a także zmniejszenie ilości barwnika sierści, czego skutkiem jest zmiana umaszczenia zwierzęcia z czarnej na brunatną.
Zbyt mała ilość argininy w diecie może wywoływać również zmętnienie oka u młodych osobników. Konsekwencją niskiego poziomu białka u psa może być także utrata masy mięśniowej, a co z tym idzie, nagły spadek masy ciała, co może spotkać zarówno szczenięta, jak i dorosłe osobniki.
Białko dla psa jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia, a w przypadku szczeniąt również dla ich prawidłowego rozwoju.
Jedynie dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie zwierzęcia, a także wyborowi dobrej jakości gotowej karmy można uniknąć tych przykrych konsekwencji.
Konsultacja: Karolina Hołda, specjalistka w dziedzinie dietetyki zwierzęcej, edukatorka, certyfikowana trenerka nauki.