Pies w restauracji - co mówią przepisy i sanepid?
Choć faktyczny stan rzeczy może nie zadowalać wielu właścicieli czworonogów, o tym, czy pies w restauracji jest mile widziany, czy też nie, decyduje właściciel lokalu. Nie ma żadnych formalnych przepisów zakazujących wstępu psom do restauracji, kawiarni czy baru. Z tego powodu w polskich miastach coraz więcej jest lokali, które pozwalają na obecność czworonogów.
Sanepid nie reguluje zasad, na jakich zwierzęta mogą przebywać w restauracji czy kawiarni, dlatego zasłanianie się pracowników danego miejsca przepisami jest po prostu wygodną wymówką, a czasem wynikiem nieodpowiedniego przeszkolenia personelu.
Istnieje jednak pewien wyjątek od reguły mówiącej o dowolności wpuszczania czworonogów do lokalu. Restauracja ma bowiem obowiązek wpuścić na salę psa–przewodnika, w dodatku nie tylko w sytuacji, gdy wchodzi z nim osoba niepełnosprawna, lecz także gdy przebywa on pod opieką swojego tresera.
Przepisy nie mówią również o konieczności uzasadnienia zakazu przebywania psów w restauracji. Jednak część właścicieli decyduje się na zamieszczenie stosownego punktu w regulaminie danego miejsca. Znacznie lepiej brzmi bowiem wyjaśnienie o trosce o gości, np. czujących się niekomfortowo w towarzystwie czworonogów lub możliwych alergiach niektórych osób, niż szorstkie „nie bo nie”.
Niektórzy właściciele lokali decydują się na wpuszczanie jedynie czworonogów o niewielkich gabarytach, dlatego jeśli na drzwiach restauracji nie widnieje żadne oznaczenie o możliwości wejścia z pupilem, najlepiej zapytać o to jej pracowników.
Warto wiedzieć też, że zgodnie z wymaganiami Sanepidu restauracja ma obowiązek zabezpieczenia żywności w taki sposób, aby nie została ona zanieczyszczona, w tym również przez psa. Ze względu na ten przepis, nawet jeśli trafi się do restauracji przyjaznej psom, pupil z pewnością nie będzie mógł odwiedzić jej zaplecza, ani żadnego innego miejsca, w którym przyrządzane są potrawy.
Jak zachować się z psem w restauracji?
Decydując się na zabranie psa do restauracji, nawet tej, której właściciel nie ma nic przeciwko obecności czworonogów w jego lokalu, należy pamiętać o zasadach savoir–vivre. Etykieta obowiązuje tu zarówno właściciela, jak i jego pupila.
- Przede wszystkim należy zastanowić się, czy na pewno nasz pupil jest gotowy na wyjście do restauracji. Niesforny lub nieodpowiednio zsocjalizowany pies z pewnością nie będzie miłym towarzystwem dla innych gości restauracji.
- Z pewnością do restauracji nie można zabierać psów ze skłonnością do agresji, ponieważ powarkiwanie na ludzi czy inne, obecne w danym miejscu czworonogi, jest niedopuszczalne.
- Należy również pamiętać, że to, na co pozwalamy psu w domu, niekoniecznie musi być właściwe w miejscu publicznym. Raczej nie zostanie nam wybaczone pozwalanie psu na wchodzenie na fotele, krzesła czy kanapy, a tym bardziej na stół.
- Niekiedy w lokalach można nawet zobaczyć właścicieli pozwalających podjadać psom prosto z talerza, co w żadnym wypadku nie powinno mieć miejsca. Pies powinien być również przeszkolony z podstawowych komend, przede wszystkim „zostań” czy „waruj”. Przydadzą się, gdy opiekun będzie chciał np. udać się do toalety bądź zapłacić rachunek (więcej o nauce psa komend dowiesz się tutaj).
- Pies w restauracji powinien zachowywać się spokojnie, dlatego należy pilnować, aby nie zaczepiał innych klientów.
- Wiele osób lubi psy i chętnie przywita się z naszym pupilem, jednak nie każdy gość restauracji musi być tak przychylnie nastawiony, co należy uszanować. Warto również przed wejściem wytrzeć psu łapki, szczególnie gdy są mocno ubłocone. W końcu tak samo wycieramy swoje buty.
- Chociaż przepisy prawne nie zabraniają wchodzenia do lokalu z psem, nawet jeśli trafimy do miejsca przyjaznego czworonogom, warto wykazać się odrobiną empatii w stosunku do innych gości. Jeżeli któryś z będących już na miejscu klientów poinformuje nas o alergii lub strachu przed psami, w dobrym tonie będzie wybrać inny lokal.
Pies w restauracji - podsumowanie
Wpuszczanie psów do restauracji z punktu widzenia przedsiębiorcy ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony zapraszając gości z pupilami można poszerzyć nieco klientelę, a także dobrze wyjść na tym finansowo, np. oferując przekąski dla czworonogów.
Dodatkowo wiele osób lubi psy i z chęcią pozostanie w miejscu, w którym są one mile widziane, co również pozwoli stworzyć pozytywny wizerunek miejsca.
Z drugiej strony niektórzy klienci mogą być niechętni takiemu towarzystwu, nie tylko ze względu na obawy o zachowanie higieny, lecz także alergie na psa bądź strach.
Co więcej, pozwalając psom na wejście do restauracji, nigdy nie można być w 100% pewnym ich zachowania. Dlatego nie można dziwić się właścicielom, że nie zawsze chętnie ugoszczą czworonoga. To na opiekunie spoczywa odpowiedzialność za zwierzę i to on powinien wybrać lokal, w którym zarówno on, jak i jego pupil będą mile widziani.
Przeczytaj również:
- Jakie obowiązki ma opiekun psa mieszkającego w mieście?
- Ile wynosi podatek od psa?
- Obowiązek sprzątania po psie
- Jak często wyprowadzać psa na spacer?
- Dlaczego warto zaczipować psa?
- Dlaczego nie wolno zostawiać psa samego pod sklepem?
- Co oznacza żółta wstążka na obroży psa?
- Czym są kocie i psie kawiarnie?
- Czy zwierzęta w miejscu pracy to dobry pomysł?
- Dog walker - poznaj zawód wyprowadzacza psów!